EL EN
Ο Λογιαριασμός μου
Συνδεθείτε
EYE HEALTH / ΜΥΩΠΙΑ

ΜΥΩΠΙΑ

Μυωπία είναι ένα διαθλαστικό σφάλμα του οφθαλμού με συνέπεια  την θολή όραση, ιδιαίτερα στις μακρινές αποστάσεις. Στη μυωπία οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν. Για αυτόν το λόγο, ο μύωπας αδυνατεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά. Η μυωπία μπορεί να είναι αξονική (το  μήκος του ματιού είναι μακρύτερο από το κανονικό) ή διαθλαστική (το μάτι είναι υπερβολικά ισχυρό) και επομένως το φως εστιάζει μπροστά από τον αμφιβληστροειδή.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Η μυωπία  μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση γυαλιών οράσεως ή με φακούς επαφής. Και οι δύο τρόποι έχουν προτερήματα και μειονεκτήματα τα οποία θα αναλύσουμε στην συνέχεια.

Τα γυαλιά, πέρα από την χρηστική τους αξία, αποτελούν πλέον και ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εικόνας και της αισθητικής μας. Είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όρασης καθώς μπορούμε να τα φοράμε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας ή όποτε τα χρειαζόμαστε, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Οι φακοί επαφής από την άλλη δεν επηρεάζουν την εμφάνισή μας, δίνοντας ελευθερία στην επιλογή του στύλ μας. Όμως, η πολύωρη χρήση τους, ενδέχεται να περιορίσει το απαραίτητο οξυγόνο που χρειάζονται τα μάτια μας. Φορώντας καθημερινά για κάποιες ώρες τα γυαλιά, εξασφαλίζουμε την πολύτιμη υγεία των ματιών μας, η οποία κινδυνεύει με την ανεξέλεγκτη χρήση φακών επαφής.

Σε περιπτώσεις υψηλής μυωπίας, η επιλογή των σκελετών γίνεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες θα καθορίσουν τον ιδανικό συνδυασμό σκελετού και φακών, για την επίτευξη του καλύτερου αισθητικού αποτελέσματος. Αντιθέτως, στους φακούς επαφής δεν υπάρχουν αυτοί οι περιορισμοί.

Οι φακοί επαφής προσδίδουν μία άνετη όραση αφού μας εξασφαλίζουν ένα πλήρες οπτικό πεδίο χωρίς την παρεμβολή σκελετού. Επιπλέον, οι φακοί επαφής προσδίδουν σταθερή, ασφαλή και καθαρή όραση σε όσους αθλούνται. Αντιθέτως τα γυαλιά επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες και μπορεί να προκαλέσουν  αλλοίωση  στην όραση ή ακόμα και τραυματισμό.

Τα γυαλιά εφαρμόζονται πολύ εύκολα και γρήγορα, χωρίς καμια ιδιαίτερη μεταχείρηση. Αντιθέτως, η εφαρμογή των φακών επαφής είναι μία εξειδικευμένη και χρονοβόρα διαδικασία, όπου πρέπει να τηρούνται με ακρίβεια όλες οι προδιαγραφές, ώστε να εξασφαλίζεται μία μακροχρόνια χρήση χωρίς προβλήματα.

Μια άλλη προσέγγιση αντιμετώπισης της μυωπίας είναι η χειρουργική επέμβαση με laser. Σήμερα, χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι, ανάλογα με το πρόβλημα και την κατάσταση του ματιού. Ένας πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος από τον οφθαλμίατρό σας, θα καθορίσει αν πληρείτε τις προϋποθέσεις για να προχωρήσετε στην επέμβαση.

Το πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι την επόμενη κιόλας ημέρα η όραση επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς την ανάγκη χρήσης γυαλιών ή φακών επαφής. Όμως, αν και σε πολύ μικρό ποσοστό, δε θα πρέπει κανείς να αγνοήσει κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η επανεμφάνιση του προβλήματος σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό μετά από κάποιο διάστημα, ή ακόμα και η απώλεια της όρασης. Γι' αυτό, ο υποψήφιος θα πρέπει να είναι ενήμερος από την αρχή για τις πιθανότητες των επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν κατά την χειρουργική επέμβαση καθώς και για τα ποσοστά επιτυχίας.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΚΕΛΕΤΟΥ

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχημένη κατασκευή των γυαλιών οράσεως είναι η σωστή επιλογή σκελετού και φακών, η οποία εξαρτάται από το βαθμό της μυωπίας. Ο βαθμός μυωπίας από την άλλη, θα καθορίσει τον δείκτη διάθλασης. Ο δείκτης διάθλασης είναι η τιμή η οποία δείχνει πόσο λεπτός μπορεί να είναι ο φακός που θα χρησιμοποιήσουμε, μιας και οι μυωπικοί φακοί έχουν περισσότερο πάχος στην περιφέρειά τους και λιγότερο στο κέντρο, με αποτέλεσμα να προκαλούν σμίκρυνση.  Όσο μεγαλύτερος είναι λοιπόν ο δείκτης αυτός, τόσο πιο λεπτός θα είναι ο φακός στην περιφέρεια αυξάνοντας τις δυνατότητες επιλογής σκελετού.

Για παράδειγμα, σε έναν υψηλό βαθμό μυωπίας, θα πρέπει να αποφεύγονται μεγάλοι σκελετοί και να επιλέγονται αυτοί με μικρότερο μέγεθος.

Ή σε σκελετούς χωρίς περίγραμμα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των φακών, οι οποίοι θα πρέπει να είναι από σκληρό οργανικό υλικό ώστε να μην σπάνε εύκολα.